Activiteiten
Zondag 15 maart 2020

Natuurlijke verzorgingsproducten

Kruiden voor een natuurlijke lichaamsverzorging, een geschenk voor lichaam en geest en goed voor de natuur! Tijdens deze workshop krijg je informatie over het gebruik van kruiden, plantaardige oliën, basisingrediënten voor zalf en balsems, etherische oliën… We maken een lippenbalsem met bijenwas, een voedend massageblokje en een buisje vol geurig kruidenbadzout voor pure verwennerij. Omdat je lijf het verdient.
Datum: Zondag 15 maart 2020, 14u-16u30
Plaats: Bij onze buren, Molenkouter: Poekstraat 16, 9921 Vinderhoute
Prijs: 30 €
Inschrijven verplicht via julie@wildvankruiden.be

Lees meer
Zondag 5 april 2020

Lentekruiden

Een veld vol frisse groene blaadjes en opengebarsten bloemknoppen. Het ruikt naar bloesems! Tijd voor een kleine lentewandeling tussen de zoete paardenbloemen en roomse kervel, de zuiverende brandnetels en pittige hondsdraf. We plukken jonge blaadjes van bijzondere groenten en kruiden voor een lekker wild slaatje. Genieten van een wildekruidenthee, wat folklore en volksremedies. Plantengeheimen en proeverijen verzekerd.
Je gaat naar huis met lentekriebels in je buik.
Datum: Zondag 5 april 2020, 14u-16u30
Plaats: De Verwildering, Poekstraat 19, 9921 Vinderhoute
Prijs: 20 €
Inschrijven verplicht via julie@wildvankruiden.be

Lees meer
Zondag 26 april 2020

Brandnetelmiddag voor jong en oud

Welkom op het veld tussen de brandnetels! Een workshop voor jong en oud.
Een inwijding in de wereld van de brandnetel. We laten ons verleiden door zijn heerlijke toepassingen in de keuken en zijn medicinale eigenschappen. Van brandnetelthee en pesto tot brandnetelzaadgomasio en azijn voor je haar of gier voor de planten. Een superfood van eigen bodem. Een krachtig medicijn en vooral, een lekkere groente! Overal verkrijgbaar.
Ondertussen gaan de kinderen dapper aan de slag met de brandende netels. Kruiden tegen de jeuk worden voorzien ; ). Een brandnetelarmband of lekkernij? Sophie neemt de kinderen mee op een speelse ontdekking.
Als afsluiter, genieten we allen samen van verse brandnetelpannenkoeken.
Datum: Zondag 26 april 2020 van 14u tot 16u30
Plaats: De Verwildering, Poekstraat 19, 9921 Vinderhoute
Door: Julie (herborist Wild van kruiden) & Sofie (tonBouton)
Voor: volwassenen met of zonder kinderen (vanaf 5 tot 12 jaar)
Prijs: 15€ voor kinderen en 20€ voor volwassenen
Inschrijven: verplicht via julie@wildvankruiden.be

Lees meer
Donderdag 21 mei 2020

Natuurlijke EHBO

Welkom in de wereld van de geneeskrachtige kruiden! Wist je dat goudsbloemzalf helend is voor wonden? Duizendblad de redder bij neusbloedingen? En smalle weegbree insectenbeten verzacht? We gaan aan de slag met kruid en onkruid voor een natuurlijke huisapotheek. Tijdens deze workshop maak je een zalf voor wonden of insectenbeten. Ondertussen genieten we van een wildekruidenthee, wat folklore en volksremedies. Plantengeheimen verzekerd.
Datum: Zondag 21 mei 2020 van 14u tot 16u30
Plaats: De Verwildering, Poekstraat 19, 9921 Vinderhoute
Prijs: 20 €
Inschrijven verplicht via julie@wildvankruiden.be

Lees meer
Zondag 7 juni 2020

Opendeur & Ecotuindag Velt

Welkom voor een inspirerend bezoek aan de Verwildering, een halve hectare eetbaar veld in opstart in Vinderhoute (bij Gent). Laat je aangenaam verrassen door deze prettige samenloop van kruidenteelt, micro-landbouw, wilde planten, doorlevende groenten en prille bostuin. Denk richting permacultuur in de praktijk.
De Verwildering gaat voor lokaal geteelde kruideninfusies, verkoop van bijzonder lekkere planten, workshops over kruiden en permacultuur en een vrijwilligerswerking met nieuwkomers.
Met de Velt-opentuindag is iedereen welkom. Geniet van een rondleiding in deze herwildering. Proef de vergeten smaak van oude groenten, wandel tussen de vele geurende kruidenbedden, of neem een siësta aan de pas aangelegde vijver. Intussen is er ook de mogelijkheid om enkele bijzondere planten te kopen en aan de kruidenbar te hangen!
Kom met de fiets! De Verwildering ligt aan fietsknooppunt 55 en een fietslus wordt voorzien met Molenkouter & Bezenbos!

Lees meer
Beeldmateriaal
   
Voorbije activiteiten...
Zondag 16 april 2017

Permacultuur en wildpluk

Op Far Field (Merendree) door Wild & Onhoudbaar
Een veld vol frisse groene blaadjes en opengebarsten bloemknoppen. Het ruikt naar bloesems. Tijd voor een lentewandeling op Far Field. We verwelkomen je in de wereld van de permacultuur. Tijdens een rondleiding op ons veld vertellen we je alles wat je graag wilt weten. Over de verschillende plantlagen, windbreakes, vijvers, stikstoffixeerders en groenbemesters, zelfvoorzienend leven, duurzame systemen en meer van dat. We maken je warm voor de toepassing van permacultuur op het land en in je leven. We sluiten de namiddag af met een wildpluk en maken enkele lekkere brouwsels op grootmoeders wijze.

Meer informatie
Zondag 30 april

Workshop kruiden

Buurtgedruis Zele
"Proeverijen uit de wilde natuur. Van paardenbloemgelei tot magnoliapickles en engelwortelsnoep. Tijd voor lenteverhalen over lekker onkruid, eetbare bloemen en medicinale planten. Kom genieten van een wildekruidenthee en maak je eigen kruidenzout voor een potje vol smaak en geur."

Meer informatie
Zaterdag 6 mei 2017

Workshop TEA TIME

't Komiteit - Langemark/Bikschote
Een namiddag voor de liefhebbers van kruidendrankjes. Tijdens deze workshop maken we kennis met de wondere wereld van kruideninfusies en thee. Met geurende kruiden, bloemen en bessen maken we lekkere kruidenbrouwsels en genieten we van de verhalen. Een medicinale kruideninfusie, een zomerse ijsthee, een bruisend lentebloesemaperitiefje of een pittige kruidenborrel? Kruiden- en theeproeverij verzekerd!
Meer info bij organisatie T Komiteit.

Meer info
Zondag 7 mei 2017

Vaste permacultuurgroentes en bijzondere bomen - GEANNULEERD

Op Far Field (Merendree), door Wild & Onhoudbaar
We maken een heerlijke wandeling op het veld en proeven van al het lekkers dat er groeit. De vaste groenten krijgen vandaag een ereplaats. Eeuwig moes of oude wijvenkool, roomse kervel en zwartmoeskervel, Brave hendrik, groene asperge, aardperen, hemelsleutel, boomui en bloedzuring, mierikswortel… passeren de revue. De lekkere recepten en kweektips krijg je erbij. Maar ook bij de mispel, kweepeer, vlier en andere bomen houden we even halt. Voor wat folklore en leuke weetjes.

Meer informatie
Zondag 4 juni 2017

Workshop kruiden

KiemKracht festival (Back to Rural 3.0) - Boerse Poort, Gent
Een veld vol kruiden, geuren en verhalen! Tijd voor een zomerse wandeling tussen het lekker onkruid, de bijzondere vergeten groenten, eetbare bloemen en medicinale planten. Genieten van een wildekruidenthee, wat folklore en volksremedies. Plantengeheimen en proeverijen verzekerd.

Meer informatie
Zondag 18 juni 2017

Rocketstove bouwen en bloemen oogsten

Op Far Field (Merendree) door Wild & Onhoudbaar
Een rocket stove is een schone en efficiënte hittebron die gebruikmaakt van een relatief kleine verbrandingskamer waarin hout wordt verbrand, en een geïsoleerde schoorsteen waarin de rookgassen vrij volledig worden verbrand voordat ze het kook-oppervlak bereiken. Klinkt ingewikkeld om te maken? Dat blijkt best mee te vallen!
In deze workshop leggen we uit hoe een rocket stove precies werkt en wie wilt, bouwt er eentje zelf om mee naar huis te nemen.
Nadien duiken we nog even het bloemenveld in. Van Oost-Indische kers kappertjes, tot goudsbloemkleurstof en lavendelcake. Eetbare bloemen à volonté. Laten we bloemenbeignets maken om de rocketstove te testen!

Meer informatie
Zondag 16 juli 2017

Over kringlopen van water en stront op een bedje van geurige kruiden

Op Far Field (Merendree) door Wild & Onhoudbaar
Composteren, hoe doe je dat? We maken een nieuwe composthoop, vertellen je in geuren en kleuren over ons composttoilet en graaien in de wormencompost. Wie wil, neemt een handje tijgerwormen mee naar huis.
Daarna geven we je ook graag wat meer uitleg over het vangen en recupereren van water. Over water zuiveren, regenwater drinken, douchen in een serre, vijvers en swales…
We sluiten af met een glaasje regenwater in de hand aan de kruidenspiraal. Want die staat in volle bloei! Het geurt er naar kruiprozemarijn en bergsteentijm, de hyssop hangt vol paarse bloemen en het bonenkruid verlangt geoogst te worden. Je gaat naar huis met wat keukengeheimen en boeiende weetjes over de geneeskrachtige eigenschappen van deze aromatische kruiden.

Meer informatie
Zondag 13 augustus 2017

Natuurlijke EHBO en zomerse drankjes

Op Far Field (Merendree) door Wild & Onhoudbaar
Welkom op het veld vol geneeskrachtige kruiden! Wist je dat goudsbloemzalf helend is voor wonden? Duizendblad de redder bij neusbloedingen? En smalle weegbree insectenbeten verzacht? Zomaar te plukken uit de natuur. We gaan aan de slag met kruid en onkruid voor een natuurlijke huisapotheek. Je maakt je eigen wondenzalfje.
Om de workshopreeks af te sluiten, toasten we met heerlijke kruidendrankjes op deze mooie zomerdag. Van een medicinale kruideninfusie tot een frisse ijsthee of een stevige kruidenborrel. Kruiden- en theeproeverij verzekerd.

Meer informatie
Donderdag 19 oktober 2017

Kruideninfusies en thee

Bij Tines SoulFood

Een avond voor de liefhebbers van kruidendrankjes. Een inwijding in de wondere wereld van kruideninfusies en thee. We proeven van lekkere kruidenbrouwsels met geurende kruiden, bloemen en bessen en genieten van de verhalen. Een medicinale kruideninfusie, een verwarmend herfstdrankje of een pittige kruidenborrel? Kruiden- en theeproeverij verzekerd.

Meer informatie
Donderdag 16 november 2017

Medicinale planten

Bij Tines SoulFood

Welkom in de wereld van de geneeskrachtige kruiden! Wist je dat goudsbloemzalf helend is voor wonden? Duizendblad de redder bij neusbloedingen? En smalle weegbree insectenbeten verzacht? Zomaar te plukken uit de natuur. We gaan aan de slag met kruid en onkruid voor een natuurlijke huisapotheek. Tijdens deze workshop maak je een zalf voor wonden en een wildekruidenthee voor een goede spijsvertering.

Meer infomatie
Donderdag 14 december

Schoonheid uit de natuur

Bij Tines SoulFood

Kruiden voor een natuurlijke lichaamsverzorging, een geschenk voor lichaam en geest. Tijdens deze avond krijg je informatie over het gebruik van plantaardige oliën, basisingrediënten voor zalf en balsems, heerlijk geurende etherische oliën… We maken een lippenbalsem met bijenwas en een massageblokje voor pure verwennerij. Omdat je lijf het verdient.

Meer informatie
Zondag 25 maart 2018

Lentekruidenwandeling

Een veld vol frisse groene blaadjes en opengebarsten bloemknoppen. Het ruikt naar bloesems! Tijd voor een lentewandeling tussen de zoete paardenbloemen en roomse kervel, de zuiverende brandnetels en pittige hondsdraf. We plukken jonge blaadjes van bijzondere groenten en wilde kruiden voor een lekker ouderwets slaatje. Genieten van een wildekruidenthee, wat folklore en volksremedies. Plantengeheimen en proeverijen verzekerd.
Je gaat naar huis met lentekriebels in je buik.
Welkom vanaf 13u30. De workshop start stipt om 14u en duurt tot 16u30.
Kostprijs: 15 euro
Vooraf inschrijven via mail naar juliette@wildvankruiden.be
Plaats: permacultuurveld Far Field, Lambeekstraatje, Merendree (www.farfield.be/contact)

Meer informatie
Zondag 29 april 2018

Schoonheid uit de natuur

Kruiden voor een natuurlijke lichaamsverzorging, een geschenk voor lichaam en geest. Tijdens deze workshop krijg je informatie over het gebruik van plantaardige oliën, basisingrediënten voor zalf en balsems, heerlijk geurende etherische oliën… We maken een lippenbalsem met bijenwas en een massageblokje voor pure verwennerij. Omdat je lijf het verdient.
Welkom vanaf 13u30. De workshop start stipt om 14u en duurt tot 16u30.
Kostprijs: 20 euro
Vooraf inschrijven via mail naar juliette@wildvankruiden.be
Plaats: permacultuurveld Far Field, Lambeekstraatje, Merendree (www.farfield.be/contact)

Meer informatie
Vrijdag 11 mei 2018

Kruidenwandeling

Gezinsbond Langemark
Meer info volgt.

Zondag 25 maart 2018

Lentekruidenwandeling

Een veld vol frisse groene blaadjes en opengebarsten bloemknoppen. Het ruikt naar bloesems! Tijd voor een lentewandeling tussen de zoete paardenbloemen en roomse kervel, de zuiverende brandnetels en pittige hondsdraf. We plukken jonge blaadjes van bijzondere groenten en wilde kruiden voor een lekker ouderwets slaatje. Genieten van een wildekruidenthee, wat folklore en volksremedies. Plantengeheimen en proeverijen verzekerd.
Je gaat naar huis met lentekriebels in je buik.
Welkom vanaf 13u30. De workshop start stipt om 14u en duurt tot 16u30.
Kostprijs: 15 euro
Vooraf inschrijven via mail naar juliette@wildvankruiden.be
Plaats: permacultuurveld Far Field, Lambeekstraatje, Merendree (www.farfield.be/contact)

Meer informatie
Zondag 29 april 2018

Schoonheid uit de natuur

Kruiden voor een natuurlijke lichaamsverzorging, een geschenk voor lichaam en geest. Tijdens deze workshop krijg je informatie over het gebruik van plantaardige oliën, basisingrediënten voor zalf en balsems, heerlijk geurende etherische oliën… We maken een lippenbalsem met bijenwas en een massageblokje voor pure verwennerij. Omdat je lijf het verdient.
Welkom vanaf 13u30. De workshop start stipt om 14u en duurt tot 16u30.
Kostprijs: 20 euro
Vooraf inschrijven via mail naar juliette@wildvankruiden.be
Plaats: permacultuurveld Far Field, Lambeekstraatje, Merendree (www.farfield.be/contact)

Meer informatie
Maandag 30 april 2018

Natuurlijke verzorgingsproducten

Herboriste Juliette van de vzw ‘Wild van kruiden’ neemt je mee in haar wereld, ze informeert je over het gebruik van plantaardige oliën, kruiden als ingrediënt voor zalf en balsem en heerlijk geurende etherische oliën. Deze avond maak je een lippenbalsem met bijenwas en een massageblokje voor pure verwennerij.
Datum: Maandag 30 april 2018 – van 19u30 tot 21u30
Adres: Far Field – Lostraat 72 – 9850 Nevele
Inschrijven: Deelname aan de activiteit is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht via huysmanhoeve@plattelandscentrum.be of 09 327 04 47.
Deze workshop valt in het kader van de vollemaanlezingen 2018, waarin de thema’s erfgoed, smaak, landbouw, natuur en platteland belicht en verbonden worden. De veelzijdige reeks lezingen en activiteiten zijn georganiseerd door het Plattelandscentrum Meetjesland vzw i.s.m. Landelijke Gilden.

Meer informatie
Maandag 7 mei 2018

Chinese theeceremonie

Welkom op deze bijzondere theeceremonie met Ann Vansteenkiste! De Chinese theeceremonie (Gong Fu Cha) is meer dan theedrinken. Het is een speciaal gebeuren waarbij men tijd maakt om te relaxen en te genieten van de geur en de smaak van thee. Het is tevens een kennismaking met de Chinese cultuur en filosofie. Alles gebeurt in een kleine theepot van speciale klei. Er wordt gespeeld met water, theeblaadjes en verschillende kleine tasjes. De nadruk wordt gelegd op de eenvoud en rust. Niets gaat boven de Gong Fu Cha om een warme en intieme sfeer te creëren onder vrienden.
Ann is herboriste, aromatherapeute en theesommelier. Haar thesis weidde ze aan de theeplant Camelia Senensis. Op die manier kreeg ze een onwaarschijnlijke passie voor thee, en het is een passie die ze het liefste met de ganse wereld deelt…
Maandag 7 mei 2018, 19u-21u30
Adres: Far Field, Lambeekstraatje, Merendree
Kostprijs: 35€, ter plaatse te betalen aan Ann
Vooraf verplicht inschrijven via juliette@wildvankruiden.be

Meer informatie
Vrijdag 11 mei 2018

Kruidenwandeling

Gezinsbond Langemark
Een veld vol geuren, kleuren en verhalen. Tijd voor een lentewandeling in het Bosseltje in de Hugotstraat tussen het lekker onkruid, de eetbare bloemen en de geneeskrachtige planten. Genieten van een wildekruidenthee, wat folklore en remedies. Plantengeheimen en proeverijen verzekerd.
Meer info volgt.

Zaterdag 12 oktober 2019

Herfstwandeling

Een veld vol bessen, wortels, kleuren en verhalen. Tijd voor een herfstwandeling tussen het lekkere onkruid, de eetbare bloemen en medicinale planten. Geniet van een wildekruidenthee, wat folklore en volksremedies. Een namiddagje vol plantengeheimen en proeverijen uit de wilde natuur, op onze nieuwe stek De Verwildering.

Zondag 20 oktober 2019

Herfstworkshop

We maken een heerlijke wandeling op het veld en gaan op zoek naar wortels en bessen van bijzondere planten. Van paardenbloemwortels tot rozenbottels en meidoornbessen. We brouwen ter plekke een vuurazijn met mierikswortel om mee naar huis te nemen zodat je de winterse kwaaltjes met een glimlach kan trotseren. Als afsluiter bereiden we een hartverwarmend drankje vol krachtige vitamines en mineralen, om te toasten op een mooie herfst!